Mieke Huisman


“Schilderend zoeken naar de eigen beeldtaal.” Een schilderes die haar werk exposeert zonder daarmee een bijzondere boodschap over te willen brengen is Mieke Huisman uit Helvoirt.
Het schilderen van deze vijfdejaars studente op de Arendonkse academie is een bezigheid die haar in staat stelt steeds nieuwe mogelijkheden van materialen en verf uit te proberen. De zoektocht naar steeds nieuwe ontdekkingen staat centraal in het werk van deze exposant.

De eerste vijf jaar van de opleiding heeft Mieke ervaren als een periode die vooral leerzaam was met leuke, maar ook met frustrerende perioden. Schilderen op zichzelf is geweldig, maar het kan soms moeilijk zijn om te ervaren dat het je (nog) niet lukt om dat wat je wilt uitdrukken, ook overtuigend te verbeelden. Ze besloot jaren geleden te starten met de opleiding om eerst “het op vakmanschap gericht schilderen” te gaan beheersen. In Arendonk wordt geleerd hoe je op een klassieke manier een olieverf schilderij opbouwt. Mieke heeft veel opgestoken van de academisch gevormde schilders die daar les geven. Eén keer per week gaat ze een dag intensief aan de slag op deze Academie van Schone Kunsten in België om vooral de techniek te verbeteren. Het “hoe” is in dit stadium van haar opleidingstraject belangrijker dan het “wat”. Het ontwikkelen van de eigen beeldtaal zal nog volgen maar de vooral bescheiden Mieke Huisman wil op ons verzoek nu al wel wat laten zien. Een gevorderde leerling zonder pretenties, die ons een blik gunt op haar zoektocht naar de mogelijkheden van kwast, doek en palletmes.

terug